Restaurang Marina

Svensk och Asiatisk Kök

 

logo

Om Oss Öppettider Meny Bordsbeställning Bar Kontakta Oss Catering
Vägbeskrivning Presentkort Länkar

 

 

 

 

 

 Sevärdigheter

 

Knappt 25 kilometer norr om Varberg och 40 km söder om Kungsbacka ligger Bua. Här bor ca 3000 personer. Du märker genast att detta samhälle ligger alldeles vid havet. Här finns både sandstränder och klippor för sommarens sol och bad. Efter höststormarna bjuder samma stränder på spännande promenader bland nyformade strandlinjer och vrakgods. Färsk fisk kan du köpa direkt från fiskebåtarna i hamnen.

 

BUA HAMN. 1930 blev fiskehamnen klar, innan dess fanns det bara en stenpir för de mindre båtarna. Gästhamn för småbåtar finns. Här finns ett sjöfarts- och fiskemuseum, som visar gamla fiskeriredskap och modeller av båtar. En stor samling med gamla fotografier och dokumentation finns också att beskåda. Självklart finns även Restaurang Marina vid hamnen. Restaurang Marina etablerades 1975 och har sedan dess serverat utsökt mat med manifik utsikt över bua hamn.

 

ÅKRABERGS TRÄDGÅRD MED MINIBYN NASARETH. Nasaret är en miniby i skala 1:7. Byn är ett minne från 1840-talet med 38 detaljrika hus och 300 snidade figurer som ger en historisk upplevelse om hur man levde i norra Halland. Åkrabergs trädgård är öppet mellan maj och september. Trädgårdsbutiken erbjuder växter och fontäner både för inomhus- och utomhusbruk.

 

VÄRÖBACKA GÄSTGIVERI. Har anor från början på 1700-talet och är landets i bruk äldsta gästgivargård. Gästgiveriet låg vid den gamla kustvägen riksväg 2 och förband Hallands städer med Göteborg och Malmö. År 1787 övernattade den kände sydamerikanske frihetskämpen De Miranda. Sten-Åke Cederhök, Lill-Babs, Sven-Bertil Taube och Bosse Parnevik är bland de kändisar som har besökt gästgiveriet.

 

NORVALLA MARKNADSPLATS. Vid Backgården låg Nordvära marknadsplats som höll årliga marknader fram 1780-talet. Numera heter platsen Norvalla och varje år, sista torsdagen i juli är det folkfest på marknadsplatsen med massor knallar och köpglada väröbor och turister.

 

NYEBRO GAMLA BRO. Är en tullbro från år 1669. Den ersatte en vindbro som byggdes över Viskan i slutet av 1300-talet. Den 2 mars 1390 förolyckades ärkebiskopen av Lund, Magnus Eriksson här. Han träffades i huvudet av en bom och dog. Naturligtvis spökar han fortfarande - ridande på en svart häst försöker han nattetid att ta sig över bron, hitills lär han inte ha lyckats!

 

KROKSTADS FYR. Från början fanns 2 stycken lyktor som eldades med olja. Fyren elektrifierades 1937.

 

STRÅVALLA KYRKA. Byggd år 1250. Kyrkan har inget torn utan en fristående klockstapel där den äldsta kända klockan är från år 1404. Kyrkans förnämsta prydnad kalkmålningarna är för Hallandbor unikt.

 

KVARNOME STEMKANNARGRAV. Från 1200-talet f.Kr. kallad Rumpelösa kyrka. Ligger mellan Veddige och Åskloster.

 

ALLA EUROPAS UGGLOR. Rovfåglar och rovdjur i naturtrogna miljöer. En avdelning är inredd med gamla möbler och kuriosa från förr. Värö Trä, Väröbacka, 20 km norr om Varberg.  

 

BORÅS SKÅRA. Ligger öster om Värö kyrka, följ sevärdhetskringlan. Den upptrampade stigen uppför bergets sida leder in i en fantastisk gång rakt genom det stora berget, troligen har den bildats av strömmande vatten från inlandsisen. När du gått genom berget, går du upp på toppen och beundrar utsikten över Väröbygden.

 

HJÖRNE ”snapphanegrotta”. Ett naturreservat på vägen mellan Åskloster och Veddige, består av hagmark och stora ekar. Här finns en 13m hög bergbrant kallad snapphanehyllan och en grotta med inskriptioner från kungliga besök.

 

DEROME TRÄBEARBETINGSMUSÉUM. Sveriges största samling av äldre träbearbetningsredskap.

 

VÄRÖ BRUK. Världsledande i utvecklingen av klorfri massatillverkning. Värösågen tillverkar sågade trävaror. Visning vissa kvällar under sommaren.

 

RINGHALS. Ringhals är ett av Europas största kärnkraftverk. Ringhals producerar en sjättedel av Sveriges el. Det finns mycket att se på Ringhals och markerna runt omkring. I nya Infocenter kan du uppleva energi och kärnkraft på nära håll. Testa att göra din egen el och att bygga ditt eget kärnkraftverk.

 

Kulturen har också sin plats på Ringhals. Här finns en av landets finaste samlingar av svensk 80-talskonst. Och naturen kring Ringhals är en upplevelse i sig. I Båtafjorden finns ett av de största våtmarksområdena i Halland. Klättra upp i fågeltornet och se Sveriges nordligaste koloni av skärfläckor. Infocenter är öppet alla helgfria vardagar kl. 9-15. Under sommaren, juni-augusti, körs guidade rundturer med eltåget varje dag på Ringhals.

 

 

 


Alla rättigheter reserverade. Copyright © 2005 Restaurang Marina.

Nedladdning

Veckans lunchmeny

Avhämtningsmeny

Erbjudande

Happy hours

Afterwork

Makrillfestival

Sport

Trav

Fotboll

Ishockey

Karta

Var finns vi

Annat

Sevärdigheter

Länkar